15 NOV, 2016 • Actueel
3 goede ideeën van Donald Trump (+ 3 hele slechte)
Ondernemers zijn op economisch vlak vaak blij met Republikeinse presidenten. Die zijn immers voor weinig overheidsbemoeienis. Drie ideeën van Donald Trump die ze zeker zien zitten. En drie waar hij maar beter niet aan kan beginnen.
Hier houden ondernemers wel van:
1. Lagere belastingen voor bedrijven
Amerika jaagt grote bedrijven overzee met een véél te hoog winstbelastingtarief, aldus Trump. Hij is van plan die belasting omlaag te schroeven: van 35 naar 15 procent. Daarmee wordt Amerika behoorlijk concurrerend met bijvoorbeeld Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk (Nederland heeft een tarief van 25 procent). Een ‘jobcreator like we haven’t seen since Ronald Reagan’, jubelde Trump in het eerste debat tegen Clinton. Dat is nog een mild aanbod voor het bedrijfsleven in vergelijking met zijn eerdere plannen. In zijn boek Making America #1 Again zei Trump dat de corporate tax rate naar 0 procent zou moeten. Maar Trump werd al eerder op zijn vingers getikt vanwege plannen die gewoonweg onhaalbaar waren, zoals de belofte om belasting voor de laagste inkomensgroepen helemaal af te schaffen. Hoe dan ook, de verlaging van de winstbelasting zal volgens Trump miljoenen banen moeten opleveren. En is een reden voor bedrijven om zich weer te vestigen in Amerika. Trump biedt bedrijven die hun geld nu nog overzee geparkeerd hebben eenmalig een verlaagd belastingtarief van 10 procent (normaal gesproken wordt repatriëring van bedrijfstegoeden belast tegen 35 procent) als ze hun geld weer terug naar Amerika halen.
Lees hier een analyse van Trumps belastingplan door het Tax Policy Center.
2. Investeren in infrastructuur
Een groot deel van de Amerikaanse wegen en bruggen gaat gebukt onder achterstallig onderhoud. Veel staten hebben simpelweg geen geld om hun wegen vrij te houden van gaten, omhoog gekomen wegdek en slijtage. Dat zorgt voor ergernis en vertragingen. Zo’n zestigduizend bruggen, ofwel 10 procent van het totaal, hebben een opknapbeurt nodig. In de proud tradition van president Eisenhouwer, die in de jaren vijftig verantwoordelijk was voor het aanleggen van het gigantische highway-netwerk, wil Trump ervoor zorgen dat de infrastructuur een grote opknapbeurt krijgt. Ook tunnels, vliegvelden en waternetwerken moeten aan de beurt komen. Dat levert werk op voor miljoenen Amerikanen. Maar daar is serieus geld voor nodig. Volgens de American Society of Civil Engineers, die de Amerikaanse infrastructuur beoordeelde met een ‘D+’ (net boven de 5,5), moet er zo’n 3,6 biljoen dollar worden geïnvesteerd om alles in 2020 weer in orde te krijgen. Trumps plan is om 1 biljoen aan private investeringen te ontlokken – net zoiets als Nederlandse ondernemers bepleiten NL Next Level. Hij wil dit voor elkaar krijgen met een investeringsfonds. Dit in tegenstelling tot Eisenhouwer, die het wegennetwerk helemaal aanlegde met geld uit de staatskas.
Lees hier meer over de staat van de Amerikaanse infrastructuur.
‘A jobcreator like we haven’t seen since Ronald Reagan’
3. Minder regeldruk
Voor elke nieuwe regel wil Trump twee bestaande regels schrappen. ‘Bureaucraten’ moeten van hem alle regels op een rijtje zetten en dan de minst belangrijke schrappen. Een van zijn economische adviseurs zei eerder dat de Trump de grootste regelhervormer sinds Ronald Reagan gaat worden. Snijden in regels is old school Republikeins en gebaseerd op de gedachte dat de economie sneller zal groeien als ondernemers bevrijd zijn van de ‘lange arm’ van de federale overheid.
Met een Republikeins Congres is het makkelijker voor Trump om regels in te trekken dan dat het voor Obama was om ze in te voeren. Toch is het de vraag of Trump hele wetten gaat schrappen. Mogelijk richt hij zich op het schrappen van de meest gehate onderdelen van regelgeving.
De verwachting is in elk geval dat hij de financiële sector tegemoet gaat komen met minder knellende regelgeving. Die is onder Obama ingevoerd na de krediet- en de financiële crisis. Helemaal vrij baan gaat de nieuwe president banken en investeerders echter niet geven. De Amerikaanse burger zit immers niet te wachten op een nieuwe crisis nu de economie weer een beetje begint op te krabbelen.
Lees hier meer over de regels die Trump zou kunnen schrappen.
Drie dingen waar het bedrijfsleven niet blij van wordt:
1. Klimaatverandering? Een hoax
Klimaatverandering is bedacht door de Chinezen, twitterde Donald Trump in 2012. Om te zorgen dat de Amerikaanse maakindustrie geen concurrentie voor hen vormt. Een hoax dus, aldus Trump. Waarschijnlijk gaat hij dan ook uitzoeken hoe hij zo snel mogelijk de Amerikaanse ratificatie van het klimaatakkoord van Parijs ongedaan kan maken. Het Clean Power Plan van Obama, dat inzet op een verschuiving naar duurzame en schone energie, vindt Trump helemaal niks. De kolenindustrie moet juist opnieuw aangejaagd worden. Obama’s plannen om de uitstoot van energiecentrales met 30 procent terug te dringen in 2030 moet zo snel mogelijk de prullenbak in. Een regeling die volgens Trump zorgt voor banenverlies. In werkelijkheid valt dat wel mee: in sommige industrieën zullen banen verloren gaan, bij andere zorgt het juist voor banengroei. Zaak is dat Trump gaat inzien dat klimaatverandering geen Chinese hoax is, maar een realiteit, zegt hoogleraar Michael Oppenheimer van Princeton University. ‘Daar moeten wetenschappers een grote rol in spelen.’
Lees hier wat Trump kan doen tegen het klimaatakkoord.
2. Protectionisme
De boodschap dat de Amerikaanse burger helemaal niks heeft gehad aan de globalisering is één van Trumps stokpaardjes. Vrijhandelsakkoorden moeten zo snel mogelijk de prullenbak in, TTIP moet van de onderhandelingstafel. De North American Free Trade Agreement (Nafta), die zorgt voor vrijhandel tussen Amerika, Canada en Mexico, moet zo snel mogelijk stopgezet worden. Daar moet een betere deal uitonderhandeld worden voor de Amerikanen, vindt hij. Sinds China lid is geworden van de World Trade Organization zijn er volgens Trump vijftigduizend Amerikaanse fabrieken gesloten en tientallen miljoenen banen verdwenen. Kortom: Amerika moet zélf weer een grote maakindustrie op gaan bouwen. Dat levert banen op voor miljoenen Amerikanen die werkloos zijn geworden na het sluiten van bijvoorbeeld staalfabrieken. Hoe goed dat uitpakt, is nog maar de vraag. Rich Lowry van nieuwsblog Politico vergelijkt protectionisme met gun control: het implementeren ervan is onrealistisch. De global supply chain is zo geïntegreerd, dat protectionisme helemaal niks oplost.
Voor Nederland staat er in elk geval wel wat op het spel. Nederlandse bedrijven exporteren jaarlijks voor 40 miljard euro naar de VS. De handel met de VS is goed voor 4 procent van het nationale inkomen.
Waarom protectionisme niks oplost voor Amerika.
‘Protectionisme is als gun control: implementeren is onrealistisch’
3. Onrust en economische instabiliteit
Over het algemeen worden Amerikaanse bedrijven – in elk geval op economisch vlak – blijer van Republikeinse kandidaten. Die willen belastingen laag houden en weinig bemoeienis van de overheid. Maar het feit dat Trump meer dan eens van gedachten veranderde over zijn standpunten én dat het tot op heden onduidelijk is wat hij écht wil gaan doen, veroorzaakt onrust. En daarmee economische instabiliteit.
De potentiële onrust reikt verder. Trump heeft zich gedurende zijn campagne regelmatig negatief uitgelaten over migranten die al dan niet legaal wonen en werken in de VS. Vooral de Mexicanen moesten het ontgelden. Als dit zijn toon blijft, kan het gevolg zijn dat bevolkingsgroepen tegen elkaar worden opgezet. Ook dat is niet goed voor de economie.
En de onrust blijft niet beperkt tot het Amerikaanse grondgebied. In de wereld buiten Amerika wordt er rekening mee gehouden dat het aloude streven om de wereld veiliger en democratischer te maken, wordt ingeruild voor een America first-beleid. ‘Autoritaire heersers overal ter wereld kunnen gerust zijn. Ze zullen geen harde woorden meer horen vanuit het Witte Huis over hun minachting voor democratie, vrijheid en mensenrechten’, schreef de Zweedse oud-premier Carl Bildt in een opiniestuk.
Trump zal wel de strijd tegen IS en andere jihadisten intensiveren. Maar ook daar wordt de wereld op korte termijn niet rustiger van. Het blijven onzekere tijden, en onzekerheid is nooit goed voor business.
Lees hier meer over Carl Bildt en Trump.
Handig: de wekelijkse Forum-alert
Handig: de wekelijkse Forum-alert