Q&A protocollen: vragen en antwoorden voor ondernemers

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact

Om op een veilige manier te kunnen ondernemen, voor zover de regels dat toelaten, zijn protocollen ontwikkeld door brancheorganisaties. Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen over protocollen en de antwoorden daarop. 

 

Waar vind ik alle protocollen van branches?

Het actuele overzicht van de protocollen van alle branches vind je op www.mijncoronaprotocol.nl.

 

Zijn de huidige protocollen nog geldig?

De protocollen worden telkens zo snel mogelijk aangepast aan de nieuwe maatregelen. Op www.mijncoronaprotocol.nl vind je per branche de formeel vastgestelde protocollen.

 

Is af te dwingen dat protocollen weer nageleefd worden?

Het is belangrijk dat de protocollen nageleefd worden. Protocollen zijn een verantwoordelijkheid van de brancheverenigingen zelf. Ze hebben geen juridische waarde, dus handhaven op basis van protocollen is niet mogelijk.

 

Moeten protocollen geen juridische status krijgen, zodat beter gehandhaafd kan worden?

Op de maatregelen, zoals 1,5 afstand houden en de aangegeven sluitingstijden, kan gehandhaafd worden. Een protocol is een hulpmiddel om deze maatregelen door te vertalen naar de praktijk van een bepaalde sector. Brancheorganisaties nemen daar het voortouw in, zodat niet ieder bedrijf hierover afzonderlijk hoeft na te denken.

 

Welke rol heeft de Rijksoverheid bij de naleving van protocollen?

De overheid adviseert de brancheverenigingen bij het opstellen van de protocollen. Er is geen goedkeuring van de overheid nodig.