'Zet steun voor handel met buitenland slim in'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
24-04-2020

Het is altijd fijn als je mensen iets kunt geven waar je allebei veel waarde aan hecht. Daarom ben ik blij dat minister Kaag van Internationale Handel onze zorg deelt over de knelpunten die ondernemers nu als gevolg van de coronacrisis tegenkomen als ze exporteren of importeren. We hebben de grote zorgen van onze achterban gebundeld en deze Internationale Actieagenda COVID-19 aan de minister aangeboden.

 

Zet geld slim in

Wat mij betreft is de belangrijkste boodschap in ons advies: zet je geld slim in en daar waar we het straks weer terugverdienen. Is dat zo belangrijk? Jazeker. Nederland verdient 34 procent van het nationaal inkomen in het buitenland. Ruim 2 miljoen banen hangen direct of indirect af van buitenlandse handel. Dat verdienvermogen hebben we gewoon nodig na de verliezen van de coronacrisis.

 

Vrachttarieven omhoog

Al geruime tijd zien we dat steeds meer landen hun grenzen sluiten. Niet alleen voor mensen, ook voor producten. Collega Marhijn Visser schreef daar eerder al over. Maar er zijn ook zorgen over bijvoorbeeld de vrachttarieven. Doordat er veel minder gevlogen wordt, is vrachtruimte schaars en gaan de tarieven omhoog. Nederlandse exporteurs dreigen buitenlands marktaandeel te verliezen omdat export te duur wordt. Dat kost niet alleen nu geld, het is de vraag of zij dat marktaandeel weer kunnen terugveroveren.

 

Markten behouden

Het kabinet zou deze exporterende ondernemers kunnen ondersteunen door de extra kosten te vergoeden. Dat is slimmer en goedkoper dan ondernemers compenseren voor niet-geëxporteerde goederen. Zo hoeven producten niet gedumpt of – in geval van groenten, fruit en bloemen - doorgedraaid te worden. Minstens zo belangrijk is dat buitenlandse markten bediend blijven. Door de extra vrachtkosten te vergoeden, kan de export door gaan tegen concurrerende prijzen en blijft marktaandeel behouden.

 

Angelique Heijl

Beleidssecretaris Handelsbevordering

 

Lees hier alles over de Internationale Actieagenda COVID-19