Verhoging grens vrijstelling prospectusplicht goede zaak

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
10-08-2017

Het financieringslandschap is in beweging en dat is goed nieuws voor ondernemers. Zo kunnen ze kiezen uit een breder en divers aanbod van financiering. Ook in andere landen in Europa is deze ontwikkeling aan de gang, gesteund door de Europese Commissie.

 

De Europese Commissie (EC) werkt aan de ontwikkeling van één Europese kapitaalmarkt. De EC stelt bijvoorbeeld geld beschikbaar, onder meer via het Europese Fonds voor Strategische Investeringen, EFSI) en slecht belemmerende drempels in regelgeving. Dit stimuleert nieuw aanbod van financieringsmiddelen, zoals crowdfunding.

 

Er zijn echter nog wel meer hobbels te slechten die de toegang voor het mkb tot de openbare kapitaalmarkt beperken. Zo leidt de wettelijke verplichting om een prospectus op te stellen tot fikse kosten, die vooral voor kleinere bedrijven moeilijker zijn op te brengen. Een prospectus is een juridisch document waarin informatie is opgenomen over de uitgegeven effecten en over de onderneming zelf. Een waardevol financieringskanaal is daarmee slecht bereikbaar voor veel (groeiende) bedrijven.

 

Naar verwachting nog dit jaar gaat de nieuwe de nieuwe Europese Prospectusverordening in Europa in. Om het mkb tegemoet te komen, stelt de Nederlandse regering voor de vrijstelling van de prospectusplicht voor emissies kleiner dan 2,5 miljoen euro te verhogen naar 5 miljoen. Om de belegger te beschermen komen er tegelijkertijd ook waarborgen zoals standaard informatievereisten en een meldplicht bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

 

MKB-Nederland steunt het initiatief van het kabinet. De verhoging van de vrijstellingsgrens naar 5 miljoen euro draagt bij aan de ontwikkeling van de kapitaalmarkt voor het mkb. Het scheelt een ondernemer veel tijd en geld bij het ophalen van eigen vermogen op de openbare kapitaalmarkt. En het helpt bij de verdere ontwikkeling van mkb-beurzen in Nederland. Doen dus.