Regeldruk: verlos ondernemers alsjeblieft van de paarse krokodil

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
26-06-2020

Wie zich verdiept in alle regels waar ondernemers zich aan moeten houden, komt al snel terecht in een oerwoud van onbegrijpelijke en onmogelijke eisen. Een bakker die 40 keer per dag de temperatuur van al zijn koelkasten en vriezers moet opschrijven. Risico-inventarisaties moet maken. Al zijn recepten moet bijhouden en opschrijven. Een beetje ondernemer is al snel een halve tot een hele dag kwijt aan het volgen van allerlei regeltjes. Geen wonder dat grote bedrijven daar compliance-afdelingen voor opzetten.

 

Zonde van het geld

De stapeling van steeds complexere regelgeving neemt in ons land inmiddels flinke proporties aan. En ik kan u vertellen: het gaat maar door. Die kosten ondernemers niet alleen een hele hoop tijd, maar ook ontzettend veel ergernis. Nieuwe voorstellen die vorig jaar voorgelegd zijn aan het Adviescollege Toetsing Regelgeving kosten maar liefst 700 miljoen euro aan eenmalige, en 600 miljoen aan structurele kosten. Een hoop geld, waar je in crisistijd betere dingen mee zou kunnen doen.

 

Doel voorbij schieten

Of neem het wetsvoorstel Toezicht discriminatievrije werving en selectie. Ook dat is nou een goed voorbeeld van een papieren tijger. Ondernemers moeten dan op papier zetten hoe ze zonder te discrimineren nieuwe medewerkers willen aannemen. Ziet u het probleem? Een discriminerende werkgever kan prima een goede methode op papier zetten, maar een ondernemer die niet discrimineert maar niets op papier heeft gezet, krijgt een boete. Dat is regelgeving die het doel voorbij schiet als je het mij vraagt.

 

Schrappen

Het roer moet om. Er is geen goed geolied stelsel dat onze onnodige regeldruk en slechte regelgeving in de gaten houdt. Niet voor niks was de OESO al zeer kritisch over het Integraal Afwegingskader (IAK) dat ambtenaren moeten toepassen als ze nieuwe regels en beleid maken. Wat nodig is, is een nullijn, het schrappen van overbodige regelgeving en een stelsel van impact assessments. Maar breng eerst eens in kaart hoeveel verplichtingen ondernemers hebben en wat die kosten. En laat ondernemers, zeker in crisistijd, zich richten op waar ze goed in zijn: ondernemen.