Ondernemersvertrouwen op hoogste punt sinds de crisis

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
26-05-2016

De stemming zit er goed in. De natuur staat in bloei, de economie groeit, het weer laat zich – zo nu en dan – van haar zomerse kant zien en de economische vooruitzichten zijn volgens ondernemers dit kwartaal nóg weer beter. Kortom: alles staat op ‘groen’, volgens COEN, de driemaandelijkse Conjunctuur Enquête Nederland.

Consument heeft vertrouwen
Het lijkt er zelfs op dat Nederland nu definitief uit de frisse schaduw van de koude crisisjaren stapt. In de afgelopen vijf jaar zijn ondernemers namelijk niet zo positief geweest over de omzetverwachtingen als nu het geval is. En dat de stemming er in het land goed in zit, is aan alles te merken. Mensen hebben er weer zin in. Ze gaan erop uit, pakken een terrasje, verkopen en kopen een woning en doen grotere uitgaven. Ook wordt er meer geïnvesteerd in bijvoorbeeld ict. Die branche groeit, net als de gehele economie. 

Ondernemersvertrouwen groeit
Ook het vertrouwen bij ondernemers groeit. Zo verwacht maar liefst één op de zes ondernemers groei te realiseren het komende kwartaal. En het aantal ondernemers dat meer personeel denkt aan te nemen de komende maanden is (sinds de metingen zijn begonnen in het crisisjaar 2008) nog nooit zo hoog geweest! 

Detailhandel nog moeilijk
Toch staan niet alle ondernemers in Nederland te juichen. De kaalslag in het winkellandschap heeft een deuk geslagen in het vertrouwen bij ondernemers in de detailhandel. Dat het Nederlands voetbalelftal in juni en juli schittert door afwezigheid op het Europees Kampioenschap zal vermoedelijk ook niet tot optimisme leiden. Maar gelukkig zijn er nog wel de Olympische Spelen. Dus laten we die atleten met z’n allen hartstochtelijk aanmoedigen deze zomer. Gewoon om ons goede gevoel te behouden. En om onze winkeliers, groot en klein, een hart onder de riem te steken.

Paul van Kempen
Beleidssecretaris conjunctuur