Botte bijl in geschillencommissies? Ze leren het ook nooit

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
01-12-2017

Dat iedere ondernemer kwaliteit wil leveren, is logisch. Maar soms gaat het mis, tot verdriet van consument en ondernemer. In een land als Verenigde Staten betekent dat vaak dat beide partijen een dure gang naar de rechter staat te wachten. Niet hier in Nederland. Hier bestaat – dankzij overheid, bedrijfsleven en de Consumentenbond – al vijftig jaar het systeem van geschillencommissies. Een systeem dat laagdrempelig is, onafhankelijk, van hoge kwaliteit, en waarbij de nakoming van de uitspraken is gegarandeerd.

 

Kosten

En het mooie: bedrijven betalen 80 procent van de kosten. De overige 20 procent wordt betaald door de overheid. Een luttele 1,1 miljoen, die bovendien de kosten van de rechtspraak in toom houdt. So far so good, zou je zeggen. Bedrijven blij, Nederlandse consument blij. Maar nee. Want nu, voor de derde keer op rij (!) wil het ministerie van Justitie en Veiligheid de post uit zijn begroting schrappen. En voor de derde keer dient Tweede-Kamerlid Michiel van Nispen (SP) een amendement in om de subsidie te behouden.
 

Botte bijl in de geschillencommissies

De derde keer, hoor ik u denken? Ja, want in 2015 en 2016 stemde de volledige Tweede Kamer tegen de maatregel. Het ministerie denkt wellicht dat drie keer scheepsrecht is en hakt daarom opnieuw met de botte bijl in op de geschillencommissies. Wellicht, maar ik zal dan ook schetsen wat de gevolgen daarvan zijn. Sowieso dat de commissies verdwijnen. Want vijf brancheorganisaties hebben nu al toegezegd hun bijdrage op te schorten, waarmee 750.000 euro aan inkomsten verloren gaat. Daardoor krijgen de overige brancheorganisaties meer kosten, wat ook tot opzeggingen leidt. U ziet: een domino-effect.

 

Méér kosten voor de overheid

De bezuinigingsdrift van Justitie en Veiligheid betekent dan dus het einde van een geweldig werkend stelsel. Daarmee zal de overheid nieuwe, en waarschijnlijk hogere kosten moeten maken om in een nieuw stelsel te voorzien – dat is namelijk Europees verplicht. Ook moeten 23 geschillencommissies die bij wet verplicht zijn opnieuw opgetuigd worden. Consument en ondernemer zullen vaker de rechter zien, met alle bijbehorende kosten voor de overheid vandien.
 
Zo heeft een ogenschijnlijke kleine bezuiniging toch een enorm vlindereffect. Dus Tweede Kamer, u weet wat u te doen staat. Dan maar de derde keer tegen stemmen.

 

Ramona van den Bosch
Secretaris Consumentenzaken