11 JAN, 2021 • Weekbulletin

Het project: De MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland

Veel gemeenten zetten in op een goed ondernemersklimaat. Of ondernemers dat in de praktijk ook zo voelen, blijkt uit de tweejaarlijkse verkiezing van de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland. ‘Dit is alweer de zesde landelijke editie’, vertelt projectleider Katja Lamers. ‘Met deze verkiezing wil MKB-Nederland gemeenten op een positieve manier stimuleren om meer te doen voor het lokale midden- en kleinbedrijf. En dat werkt. We horen dat veel gemeenten aan de slag gaan met verbeterpunten, want ze willen hoog uitkomen op onze ranglijst.’

 

Hoe werkt de verkiezing?

Ondernemers in heel Nederland kunnen nu de vragenlijst invullen over het MKB-beleid in hun gemeente. Voldoende respons krijgen, is nog een hele opgave, vertelt Lamers. ‘Vooral bij kleinere gemeenten. Je hebt bijna alle ondernemers nodig voor een goed beeld.’ Gemeenten konden intekenen op een rapport met aanbevelingen, hun plek op de ranglijst en een benchmark. Ook konden ze eigen vragen toevoegen aan de enquête. Bureau LexNova voert dat namens MKB-Nederland uit.

 

Wat maakt een gemeente MKB-vriendelijk?

Ondernemers willen vooral dat de gemeente goed naar ze luistert. Het college van Rijssen-Holten, winnaar van de vorige twee edities, bezoekt bijvoorbeeld wekelijks een ondernemer. Goede bereikbaarheid bij vragen is ook cruciaal; telefonisch, digitaal of fysiek. In 2018 werd Almere MKB-vriendelijkste stad, mede door het Ondernemershuis daar.

Administratieve lasten blijven een pijnpunt. Gemeenten kunnen dus scoren door die te verminderen, bijvoorbeeld door een MKB-toets voor nieuw beleid. En tenslotte willen ondernemers waar voor hun geld: balans tussen de lokale lasten en wat een gemeente daarvoor doet: van goede wegen en gemeentelijk groen tot een centrummanager.

 

Coronamodule

Nieuw dit jaar is de coronamodule. Die gaat na of ondernemers tevreden zijn over wat de gemeente doet om ze door de coronacrisis te helpen. Bijvoorbeeld door de horeca meer ruimte te bieden voor terrassen.

 

Wie heeft het aantrekkelijkste vestigingsklimaat?

De vragen gaan niet alleen over de eigen gemeente, benadrukt Lamers: ‘Er wordt ook gepeild welke andere gemeente het MKB het meest ondernemersvriendelijk vindt. Daarmee brengen we het imago van gemeenten in beeld.’ Uiteindelijk komt er een ranglijst uit voort waarvan MKB-Nederland alleen de top-100 publiceert: ‘We doen niet aan naming en shaming.’

 

Stimuleer deelname

Hoe meer ondernemers de vragenlijst invullen, hoe beter het beeld van de prestaties van gemeenten. Lamers roept daarom alle brancheverenigingen en ondernemersorganisaties op hun leden vooral te stimuleren hun mening te geven over het lokale ondernemingsklimaat. De vragenlijst en meer informatie over het project zijn te vinden op mkbvriendelijkstegemeente.nl.